Opetusharjoittelu: Laurea-Fortum Innovaatioviikko

Tammikuu 2019: Olin pähkäillyt sopivaa lähestysmiskulmaa opetusharjoitteluun niin, että se hyödyttäisi itseäni ammatillisesti laajemminkin, eikä olisi pelkästään irrallinen harjoitteluvaihe. Samaten halusin, että opetustilanteet olisivat opiskelijoille innostavia ja antaisivat heille jotain uutta näkökulmaa työelämän oikeisiin tilanteisiin. Yhteydenotto Laurean kehityspäällikkö Ilkka Kurkelaan osoittautui erittäin onnistuneeksi win-win-tilanteeksi. Hän tarttui heti mahdollisuuteen ja kertoi heidän Digital Service Business and Marketing -kurssistaan, ja sen innovaatioviikko-tyyppisestä toteutuksesta. Tähän minulla oli heti tarjota oikea Fortumin työelämä projekti lämmityksen ja asumisen uusista digitaalisista ratkaisuista Fortumilla, jossa olimme aiheen kanssa vähän jumissa, ja kaipasimme uutta näkökulmaa ja ulkopuolista sparrailua.

Helmikuu 2019: Opetusharjoittelun suunnittelu lähti vauhdilla käyntiin, kun tapasin kurssin vastaavat opettajat Juha Uutelan ja Tomas Illmanin. Molempien kanssa synkkasi heti erinomaisesti. Tapasimme useita kertoja, soittelimme ja vaihdomme sähköpostia. Innovaatioviikon aiheet ja opiskelutavoitteet sekä toteutustavat alkoivat kirkastua, ja helmikuun lopulla pystyin lähettämään opiskeliljoille ennakkotehtävän, jonka avulla pääsivät ja joutuivat tutustumaan alaamme ja ongelmakenttäämme digitaalisten asiakasratkaisujen parissa.

Maaliskuu 2019: Kurssille osallistui n. 40 opiskelijaa, ja ennakkotehtävien taso ylitti kaikki odotukset. Opiskelijat olivat perehtyneet aiheeseen perusteellisesti, mikä kertoi innostuksesta ja hyvästä motivaatiosta. Tämä rohkaisi kovasti tulevaa innovaatioviikkoa ajatellen, jonka pidimme 25-29.3 Laurean ja Fortumin tiloissa. Opiskelijat jaettiin 8 ryhmään, ja heille annettiin pienryhmätehtävä digitaalisen ratkaisun innovoinnin ja ratkaisemisen parissa.
Maanantaina meillä oli yhteinen alkutilaisuus, minkä jälkeen pienryhmät lähtivät työskentelemään nopeasti itsenäisesti eteenpäin. Projektien eteneminen pienryhmissä oikeaan suuntaan varmistettiin päivittäisellä sparrauksella. Joka päivä opiskelijaohjaaja, Laurean opettajat ja Fortumin asiantuntijat olivat sparrailemassa pienryhmiä kasvotusten. Tämä oli ratkaisevan tärkeä tuki ja ohjausmetodi, mikä näkyikin pienryhmien loppuesityksissä. Sparraajia oli kuitenkin ohjeistettu, että ei saa antaa liian valmiita vastauksia ja opiskelijoille pitää antaa vapaat kädet rohkeisiin ja ennakkoluulottomiinkin ratkaisuihin.
Kurssi huipentui 29.3. innovaatiokilpailun finaaliin, jossa tiimien piti esitellä sekä ideansa digitaalinen demo, että pitää myyntipitchaus.

Tästä kurssista ja innovaatioviikon voittajasta löytyy lisää tästä Laurean artikkelista: https://www.laurea.fi/ajankohtaista/uutiset/opiskelijat-kehittivat-fortumille-digitaalisia-palveluita-design-sprint--menetelmalla/

Erittäin huikea viikko opettajallekin!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Koulutus yhteiskunnallisena tehtävänä

Oppimisympäristöt